lørdag den 25. januar 2014

Kollegiet Solbakken

Det 12- etagers kollegium Solbakken mellem Vestre Kirkegård og Vigerslev Allé blev tegnet af arkitekterne Ole Buhl og Harald Petersen og blev bygget i årene 1954-56. De to arkitekter arbejdede  i samme periode med højhusene på Bellahøj. Kollegiet blev planlagt til at skulle fungere som hotel i 3 sommermåneder, hvor beboerne måtte flytte ud. Overskuddet fra hoteldriften gik til billiggørelse af studenterkollegiet og hotelpersonalet skulle være nogle af de studerende.

Hoteladministrationen blev vist drevet sammen med det næsten samtidigt byggede nabokollegium Otto Mønsted, hvorom man kan læse: "at de første ti år gav hoteldriften så stort overskud, at huslejen kunne sættes ned. Overskuddet faldt imidlertid i slutningen af tresserne, og i 1970 begyndte kollegianersamfundet at arbejde for at få hoteldriften i juli og august standset, idet man fandt, at besværet med at flytte ud i sommermånederne oversteg den økonomiske gevinst på hoteldriften".

I indvielsestalen gjorde Ole Buhl Kollegiet Solbakken til en DIS-studine: "Hun står her altså - læner sig opad en lydmur, mod biler og tog mod nord. Læner sig og løfter hovedet mod syd og sol for at blive brun i ansigtet under de grønne og røde øjenvipper. Hun løfter op i skørterne  for at få sol på sine lidt kedelige betonben, der stikker lige ned i græsset..."
Kilde bl.a. : Arkitekten, 1957 s. 67-75: Kollegiet Solbakken /arkitekt Ole Buhl

torsdag den 23. januar 2014

Postkort til Annie

Ida Jessen: Postkort til Annie. Gyldendal, 2013
Jeg har indtil nu med mit intellekt kunnet mærke, at Ida Jessen er en rigtig god forfatter. Jeg har dog ikke altid helt kunne fornemme og forstå hendes personer. Men denne novellesamling "Postkort til Annie" rammer mig altså i hjertekulen!

Ida Jessens romaner har altid handlet om relationer mellem mennesker. Disse noveller handler bl.a. om forholdet mellem midaldrende ægtefæller, hverdagens næsten umærkelige undertrykkelse af hinanden og hvorfor man holder sammen. De ømme og ambivalente følelser en mor har til sine næsten voksne sønner som hun ikke længere kan nå og bestemme over. Om hvor svært det er at sige fra, når man er ung pige og meget mere. Små fine seismografiske historier med dybde. Historier hvor enten indre eller ydre handlinger rykker ved situationen. Meget flot altså!

Fra "Steppeulven" af Hermann Hesse

Om mangfoldighed: "Lad os nu forestille os en have med hundrede forskellige slags træer, med tusind forskellige blomster, hundrede forskellige slags frugt og hundrede forskellige slags urter. Hvis nu gartneren i denne have ikke kender anden botanisk forskel end ”spiseligt” og ”ukrudt”, så aner han ikke, hvad han skal gøre ved de ni tiendedele af sin have, han vil rive de mest fortryllende blomster op, hugge de ædleste træer om, eller vil i hvert fald hade dem eller se skævt til dem. Sådan gør Steppeulven med sin sjæls tusinde blomster. Hvad der ikke passer ind i rubrikken ”menneske” eller ”ulv”, det ser han slet ikke."

Efter tusind års fromme bønner

Yiyun Li: Efter tusind års fromme bønner, Gyldendal 2013
Meget anbefalelsesværdig novellesamling fra Kina af Yiyun Li. Enkle historier om forskellige skæbner, f.eks. om et par, som lever helt isoleret  p.g.a. deres datter, der er stærkt handicappet. Eller historien om en enlig kvindelig skolelærer som er dømt til hån men ender med at finde en skæbnebestemt form for kærlighed. Historierne er fyldt med gamle kinesiske talemåder og viser mødet mellem det gamle kommunistiske Kina og det nye kapitalistiske Kina - hvor statsautoriserede løgne selvfølgelig stadig består. Om rejsen til det forjættede land - USA og om homoseksualitet. Om kærlighed, om at man er den man er og må følge sit hjerte.